Buchty z jagodami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jakoś trudno sobie odmówić jagodowych łakoci o tej porze roku :), kolejna smaczna propozycja!, a do tego jeszcze ciepła, kawa już zaparzona więc zaraz będzie siesta po upalnym dniu....

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na dwie średniej jakości blaszki:


    90 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    8 łyżek cukru
    4 dag drożdży
    6 jaj
    6 łyżek roztopionego masła
    szklanka mleka


    Dodatkowo:


    30-40 dag jagód
    4-5 łyżek roztopionego masła do posmarowania wierzchu
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Buchty z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru, odstawić na kwadrans, aby drożdże ruszyły. Masło roztopić i wystudzić do temperatury pokojowej. Jaja w całości ubijamy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mleko z drożdżami masło i masę jajeczną. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Miskę szczelnie przykryć folią do żywności i odstawić do podwojenia objętości, ok. 40-50 minut.


    2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, podzielić na mniejsze kawałki, uformować okrągłe kulki, rozpłaszczyć, nałożyć borówki i zlepić w zgrabną bułeczkę. Formę do pieczenia wysmarować masłem i układać na niej jagodzianki. Wierzch posmarować roztopionym masłem. Przykryć i odstawić foremkę na ok 40-50 min w ciepłym miejscu, by ponownie wyrosły. Rozgrzać piekarnik do tem., 190 C. Piec ok 30 minut, aż się przyrumienią. Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną aby ostygły i odparowały. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować