Buchty z dżemem figowym

0 (0 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Drożdżowe, puszyste buły nadziane dżemem. Zawartość tej miski zniknęła na kolację. Polecam.

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - świeże dzrożdze: 20 gramów
    - cukier: 60 gramów
    - mąka typu 500-550: 450 gramów
    - ciepłe mleko (40-45 stopni): 200 mililitrów
    - masło stopione: 80 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - łyżka cukru z prawdziwą wanilią: 1 łyżka
    - masło do formy i posmarowania bułeczek: 2 łyżki
    - ulubiony dżem, powidła: 9 łyżeczek
    - cukier puder do posypania: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Przetwory Powidła

Buchty z dżemem figowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Robimy rozczyn: do miseczki wkruszamy drożdże i rozcieramy je z odrobiną cukru. Wlewamy 100ml ciepłego mleka i mieszamy ze 100g mąki.
    Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Mieszamy żółtka ze stopionym masłem i resztą mleka. Dodajemy do rozczynu z razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.

    Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia.

    Z ciasta formujemy wałek, kroimy go na plastry. Spłaszczamy każdy kawałek ciasta i nakładamy łyżeczkę dżemu.
    Sklejamy jak pączki, układamy obok siebie na natłuszczonej blaszce stroną sklejenia do dołu.
    Smarujemy buły stopionym masłem.

    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni /grzenie góra i dół/ i pieczemy około 20-25 minut .

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować