Buchty węgierskie

0 (0 ocen)

Bułeczki są rewelacyjne, idealnie miękkie. Świetnie sprawdzą się zarówno jako śniadanie jak i deser.

Składniki:

  • 2 szkl. mąki,
    2 żółtka,
    2 dag świeżych drożdży,
    125ml mleka,
    2/3 szkl. cukru,
    8 dag margaryny,
    16 śliwek węgierek lub 8 łyżeczek powideł śliwkowych,
    cukier puder do oprószenia.

Buchty węgierskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, łyżeczkę cukru oraz 2 łyżeckzi mąki rozpuścić w 50ml letniego mleka. Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, doadć żółtka, stopioną zimną margarynę, wyrośnięty zaczyn, resztę mleka oraz cukru. Wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na godz.
  • 2. Następnie ponownie zagnieść ciasto o formować małe bułeczki. Lekko spłaszczyć, ułożyć po 2 wypestkowane śliwki lub łyżeczkę powideł. Ułożyć na natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o śr. 27cm. Piec ok. 30 min w temp. 180st. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy