Buchty / pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym

4.5 (197 ocen)

Jest wiele nazw na te kluski. Moja babcia mówiła na nie "kluski na majtkach", bo gotowane były na parze przy pomocy gazy lub firanki i stąd to skojarzenie :)

Składniki:

  • Składniki:
    50 dag Mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    2 jaja
    3 łyżki roztopionego masła
    3 dag drożdży
    pół łyżeczki soli (jeśli jemy buchty wytrawne, jeśli na słodko to dodajemy cukier).
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Buchty / pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. Sporządzić rozczyn z ciepłego mleka, drożdży i niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru. wymieszane składniki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • kluski na parze 2. Następnie mąkę przesiać, dodać jaja oraz rozczyn z drożdży. Wymieszać. Potem dodać letnie roztopione masło, sól i wyrabiać drewnianą łyżką a potem rękoma. Po dokładnym wyrobieniu ciasta, powierzchnię ciasta wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia. Około 40 minut do 1 godziny.
  • kluski na parze 3. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie rozwałkować i wycinać kółka przy pomocy szklanki. Kluski układać na oprószonej mąką stolnicy.
  • buchty pampuchy 4. Ponownie ustawić w ciepłym miejscu, przykryć ścierką a gdy zaczną rosnąć gotować na parze. Ja użyłam parowara, ale można sobie pomóc, płócienną ściereczką, i obwiązać sznurkiem tak jak robiły nasze babcie :). Kluski podawać z sosem mięsno - grzybowym i najlepiej z kapustą :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować