Składniki na 12 szt:
500 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
8 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 20-42g świeżych (w zależności od tego jak szybko chcemy by wyrosły)
200 g jogurtu (naturalnego lub greckiego)
120 ml mleka
1 jajko
60 g rozpuszczonego masła
ponadto:
3-4 łyżki rozpuszczonego masła
1 jajko do posmarowania
sezam do posypania
ponadto:
10 podsmażonych plastrów boczku lub salami
10 kostek żółtego sera (ok. 2x2cm)
1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
keczup
zioła prowansalskie lub suszona bazylia
Buchty cheeseburgerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wymieszać z musztardą, cebulą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Smażyć na kilku łyżkach rozgrzanego oleju.
Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić. Wyrobione bardzo dokładnie ciasto odstawiamy w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.(powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, a z każdej formujemy placuszek. Układamy na nim składniki nadzienia (żółty ser, cebulkę, mięso mielone, keczup i podsmażony plaster boczku i posypujemy odrobiną ziół.) Sklejamy formując zgrabną bułeczkę. Układamy w tortownicy (30cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na ok 30 minut. Po tym czasie polewamy kilkoma łyżkami rozpuszczonego masła, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 30 min w temp. 200 stopni. Gdy zbytnio będą się rumieniły przykrywamy folia aluminiową.
Komentarze