Brzuszek pieczony

4.49 (183 ocen)

Doskonały na ciepło do obiadu i na zimno do chlebka.

Składniki:

  • -1 kg brzuszek
    -3 ząbki czosnku
    -1 łyżka tymianku
    -1 łyżka majeranku
    -1 łyżka rozmarynu
    -1 łyżka soli
    -szczypta pieprzu
    -pół szklanki oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Brzuszek pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzuszek myjemy i osuszamy. Nakłuwamy w kilku miejscach i nadziewamy czosnkiem pokrojonym w plasterki. Posypujemy część, która będzie na początku pieczona od góry przyprawami. Lekko polewamy połową oleju.
  • 2. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach na blasze wyłożonej folią aluminiową. Następnie brzuszek przewracamy, lekko nakłuwamy, podlewamy pozostałą częścią oleju i pieczemy przez kolejną godzinę.

Porady

-Aby sprawdzić czy brzuszek nie jest surowy nakłuwamy go patyczkiem lub wykałaczką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować