Brzoskwinki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomysłowe i niebanalne ciasteczka

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTECZKA BRZOSKWINKI

    CIASTO
    4 jaja
    250 ml oleju
    250 g cukru
    1 łyżeczka olejku waniliowego
    2 łyżeczki proszku
    500 g mąki + dodatkowo 4 łyzki

    NADZIENIE
    1 słoik nutelli bądź innego kremu
    okruszki, które wydrążyliśmy z ciasteczek bądź ulubione orzechy w ilości ile przyjmie krem

    WIERZCH
    1 szklanka mleka
    barwnik czerwonu i żóty
    cukier kryształ

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Brzoskwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Jaja wymieszać z cukrem i olejkiem waniliowym. Dodać olej, 4 łyżki mąki i proszek. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie dodać 500 g mąki. Caisto wymieszać łyżką. Ciasto ma być miękkie i mogłoby się wydawać że za wodniste, ale takie ma być i nie powinno się dodawać zbyt dużo mąki niż podano. Pomoczonymi dłońmi w oleju bądź wodzie formować kulki wielkości małego orzecha. Starać się, by były takie same.
    Nie przesadzać z ich wielkością, gdyz sporo rosną. Stąd też układać je na blasze w sporej odległości od siebie. Piec w 180 stopniach przez ok 15-20 minut, uważać by nie przypalić. Ciasteczka muszą pozostać białe. Wystudzić i przy pomocy łyżeczki na środku wydrążyć niewielki otworek w każdym
    NADZIENIE
    Krem czekoladowy połączyć z okruszkami lub zmielonymi orzechami. Można dodać łyżkę masła orzechowego. Nadzienie nie może być zbyt suche dlatego trzeba uważać z ilością dodawanych okruszków. Gotowym nadzieniem wypełnić otworki w ciasteczkach i odrobinkę rozsmarować na brzegach. Sklejać po 2 ciasteczka.
    WIERZCH
    W 1/2 szkl mleka rozpuścić barwnik czerwony a w drugiej 1/2 szkl barwnik żółty. Sklejone brzoskwinki maczać najpierw w mleku czerwonym a potem w zółtym i obtoczyć w cukrze. Robić to sprawnym ruchem, by ciasteczka nie nasiąkły zbytnio mlekiem. Pozostawic do wyschnięcia. Z roztopionej czekolady lub nutelli zrobic ogonki i przykleic listki mięty.

Porady

nadzienie świetnie smakuje z łyżką masła orzechowego, a do ciasta zamiast olekju można dodać laskę wanilii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować