Brzoskwiniowy kopiec kreta

4.49 (152 ocen)

Do upieczenia tego ciasta zachęciło mnie smakowite "Kretowisko" Marty Ryżek - Kalkowskiej :) Kopiec kreta nie dość, że efektownie wygląda, to wspaniale smakuje!

Składniki:

  • Ciasto:

    2,5 szkl mąki krupczatki
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 i 1/3 szkl cukru zwykłego
    3 - 4 czubate łyżki kakao
    5 jajek
    niepełna szkl zimnej przegotowanej wody
    niepełna szkl oleju

    Krem:

    500ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka brzoskwiniowa
    0,5szkl gorącej wody
    2 łyżeczki cukru zwykłego
    kilka kostek gorzkiej czekolady

    Dodatkowo:

    ok. 10 - 12 połówek brzoskwiń w syropie lub z kompotu (mogą być również świeże)
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Brzoskwiniowy kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dodawanie kakao do ciasta 1. Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając porcjami cukier, następnie po kolei żółtka. Później dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie powoli wlewamy wodę i olej, cały czas miksując. Na koniec dodajemy kakao i krótko miksujemy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 28cm. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180ºC.
  • Ciasto z odciętym wierzchem 2. Upieczone, ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i z góry odkrawamy krążek grubości nie większej niż 1cm.
  • Wydrążone ciasto 3. W pozostałym cieście lekko wydrążamy wierzch i zachowujemy okruchy.
  • Dodawanie startej czekolady do masy 4. Krem: galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 0,5szkl gorącej wody, dodajemy 2 łyżeczki cukru, mieszamy i studzimy (uwaga, szybko tężeje). Połówki brzoskwiń osączamy na sicie. Schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru oraz małymi porcjami wlewamy chłodną, lekko tężejącą galaretkę i krótko miksujemy całość do połączenia. Do masy dodajemy startą gorzką czekoladę, mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki.
  • Układanie owoców 5. Na wydrążone ciasto nakładamy niewielką część masy i układamy połówki brzoskwiń (można je podzielić na mniejsze części).
  • Przykrycie masą owoców 6. Na owoce wykładamy pozostałą część masy, formując kopczyk.
  • Gotowe ciasto 7. Na masę kruszymy odłożony wcześniej krążek ciasta i wykorzystujemy również okruszyny pozostałe z wydrążania ciasta. Gotowy Kopiec kreta można schłodzić w lodówce.

Porady

Kremówkę przed ubijaniem najlepiej chłodzić w lodówce całą noc. Gotowego ciasta nie musimy odkładać do lodówki, przechowywane w temp. pokojowej również świetnie się kroi i nie traci kształtu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować