Ciasto brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, powoli dodajemy żółtka, cukier i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. (Można do małej porcji ciasta dodać opcjonalnie kakao, następnie utworzyć widelcem wzorki w białym cieście). Wylewamy do foremki 20x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 min w 180*C.
Studzimy i przekrawamy na dwa placki.
2.Poncz: do gorącej wody dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i studzimy. Następnie dodajemy olejek, sok z cytryny i alkohol. Mieszamy i nasączamy biszkopt.
3.Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Odstawiamy do stężenia.
Brzoskwinie odsączamy i kroimy. Do syropu z brzoskwiń dolewamy tyle mleka by razem było 750 ml. (3 szklanki). Do 250 dodajemy cukier i dwa budynie, resztę zagotowujemy. Do wrzącego dodajemy rozrobiony budyń, studzimy. Margarynę miksujemy, dodając porcjami budyń oraz opcjonalnie cukier puder do smaku.
4.Ułożenie: biszkopt- 1/2 masy- delicje- 1/2 masy-biszkopt-pokrojone brzoskwinie-galaretka. Do lodówki na noc do stężenia.
Smacznego !
Komentarze