Brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek miksujemy je na sztywną pianę pod koniec miksowania dodajemy cukier oraz kakao.
Zmniejszamy obroty miksera dodajemy powoli żółtka.
Wyłączamy mikser , wsypujemy przesiane mąki , mieszamy całość delikatnie łyżką do powstania jednolitej masy.
Przelewamy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
Pieczemy biszkopt w rozgrzanym piekarniku do 180 st. 35-40 min.
Zimny biszkopt przekrawamy na pół wzdłuż.
2.Masa śmietanowo-brzoskwiniowa:Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w wodzie odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śmietanki z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę.
Brzoskwinie kroimy w pół plasterki.
Na dno biszkopta układamy 1/2 plasterków brzoskwiń zakrywamy masą śmietanową oraz resztą pokrojonych brzoskwiń , przykrywamy delikatnie drugim płatem biszkopta , wkładamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia śmietany w zamkniętej tortownicy.
3.Galaretka:Galaretki rozpuścić razem w 500m wody , odstawić do lodówki do wystygnięcia i częściowego stężenia.
Brzoskwinie pokroić w małą kostkę.
Do tężejącej galaretki włożyć brzoskwinie , dokładnie wymieszać.
Galaretki wylać na wierzch biszkoptu , odstawić do lodówki na 3-4h. do całkowitego stężenia.
Gotowe ciasto pokroić w kostkę , smacznego :)
Komentarze