Brzoskwiniowiec

4.49 (163 ocen)

Puszysty czekoladowy biszkopt ze śmietanką i brzoskwiniami które czuć w każdym kęsie ciasta. Wszystkie warstwy świetnie do siebie pasują :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    Masa śmietanowo-brzoskwiniowa:
    500 ml śmietanki 30%
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki żelatyny spożywczej+ 100 ml gorącej wody
    2 brzoskwinie
    Galaretka:
    2 galaretki brzoskwiniowe+500ml gorącej wody
    2 brzoskwinie

    Tortownica 25 cm.
    Papier do pieczenia , masło do wysmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek miksujemy je na sztywną pianę pod koniec miksowania dodajemy cukier oraz kakao.
    Zmniejszamy obroty miksera dodajemy powoli żółtka.
    Wyłączamy mikser , wsypujemy przesiane mąki , mieszamy całość delikatnie łyżką do powstania jednolitej masy.
    Przelewamy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
    Pieczemy biszkopt w rozgrzanym piekarniku do 180 st. 35-40 min.
    Zimny biszkopt przekrawamy na pół wzdłuż.
  • 2. Masa śmietanowo-brzoskwiniowa:Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w wodzie odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Śmietanki z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę.
    Brzoskwinie kroimy w pół plasterki.
    Na dno biszkopta układamy 1/2 plasterków brzoskwiń zakrywamy masą śmietanową oraz resztą pokrojonych brzoskwiń , przykrywamy delikatnie drugim płatem biszkopta , wkładamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia śmietany w zamkniętej tortownicy.
  • 3. Galaretka:Galaretki rozpuścić razem w 500m wody , odstawić do lodówki do wystygnięcia i częściowego stężenia.
    Brzoskwinie pokroić w małą kostkę.
    Do tężejącej galaretki włożyć brzoskwinie , dokładnie wymieszać.
    Galaretki wylać na wierzch biszkoptu , odstawić do lodówki na 3-4h. do całkowitego stężenia.
    Gotowe ciasto pokroić w kostkę , smacznego :)
  • 4. Gotowe ciasto pokroić w kostkę , smacznego :)

Porady

Ciasto możemy także upiec w średniej blaszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować