Brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: BIAŁKA ODDZIELIĆ OD ŻÓŁTEK. ŻÓŁTKA WYMIESZAĆ Z OCTEM I PROSZKIEM DO PIECZENIA. BIAŁKA POSOLIĆ I UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ I POWOLI DODAWAĆ CUKIER, DOKŁADNIE UBIĆ. MASĘ Z BIAŁEK POŁĄCZYĆ Z ŻÓŁTKAMI A NASTĘPNIE DODAĆ PRZESIANE MĄKI I DELIKATNIE WYMIESZAĆ. WYLAĆ DO FORMY(25X40 CM) WYŁOŻONEJ PERGAMINEM I PIEC W TEMP. 180 STOPNI OKOŁO 25-30 MIN.
2.BEZA: POSOLONE BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ I POWOLI DODAWAĆ CUKIER, MIKSOWAĆ AŻ CUKIER SIĘ ROZPUŚCI A MASA STANIE SIĘ BŁYSZCZĄCA. DODAĆ PRZESIANĄ MĄKĘ I WIÓRKA. WYŁOŻYĆ DO FORMY WYŁOŻONEJ PERGAMINEM. PIEC W 120 STOPNIACH OKOŁO 40 MINUT.
3.KREM: ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z 2 ŁYŻKAMI CUKRU NA PUSZYSTĄ MASĘ, DODAĆ 0,5 SZKLANKI MLEKA I BUDYNIE W PROSZKU. POZOSTAŁE MLEKO ZAGOTOWAĆ Z RESZTĄ CUKRU. NA GOTUJĄCE MLEKO WYLAĆ MASĘ Z ŻÓŁTEK I ZAGOTOWAĆ, CAŁY CZAS MIESZAJĄC.OSTUDZIĆ. MASŁO UTRZEĆ NA PUSZYSTĄ MASĘ I MAŁYMI PORCJAMI DODAWAĆ OSTUDZONY BUDYŃ. DO GOTOWEJ MASY DODAĆ POKROJONE W KOSTKĘ BRZOSKWINIE.
4.BISZKOPT NASĄCZYĆ SYROPEM Z BRZOSKWIŃ, POSMAROWAĆ KREMEM I PRZYKRYĆ BEZĄ.
Porady
NALEŻY UWAŻNIE OBSERWOWAĆ BEZĘ, PONIEWAŻ ŁATWO JĄ PRZYPIEC LUB ZOSTAWIĆ NIEDOPIECZONĄ. CZAS JEJ PIECZENIA TRZEBA DOSTOSOWAĆ DO SWOJEGO PIEKARNIKA. CIASTO NAJLEPSZE JEST NA DRUGI DZIEŃ, GDY BEZA LEKKO SKRUSZEJE.
Komentarze