Brzoskwiniowe różyczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wystarczy kilka składników, aby s tworzyć naprawdę piękny i smaczny deser. Takie babeczki pięknie prezentują się na stole, na pewno zaskoczą gości. Ich przygotowanie jest pracochłonne, ale efekt jest tego wart.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO:
    200 g mąki,
    2 żółtka,
    65 g cukru pudru,
    130 g zimnego masła,
    KREM:
    śmietana kremówka 200g
    serek mascarpone 45g,
    cukier puder 2 łyżki,
    1 puszka brzoskwiń,
    złote kuleczki kilka sztuk,
    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Brzoskwiniowe różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy do uzyskania grudek wielkości kaszy. Kolejno dodajemy cukier puder, żółtka, chwilkę siekamy nożem i zagniatamy kruche ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy ją na godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Foremki do babeczek smarujemy cienką warstwą masła, najlepiej za pomocą pędzelka. Z placka wycinamy okrągłe kształty i wypełniamy nim foremkę. Babeczki nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut aż się zarumienią. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy mascarpone i cukier puder, mieszamy do połączenia składników. Krem przekładamy do babeczek. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w cienkie plasterki. Plasterki zwijamy po jednym tworząc kształt róży. W środek wkładamy złote kuleczki. Babeczki dekorujemy listkami mięty. Podajemy schłodzone. Smacznego :)

Porady

Z przepisu wychodzi około 25 babeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować