Brzoskwiniowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Do białek wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dobrze ubita piana po odwróceniu naczynia do góry dnem nie może wypaść. Ubitą pianę łączymy z żółtkami.
2.Aby biszkopt był pulchny i mięciutki, należy ubijać go tak długo, aż na jego powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza, a po mikserze pozostanie wyraźny ślad.
Ja stosuję zasadę 2 minuty ubijania na 1 szt jajka. W tym przypadku ciasto ubijamy około 6 minut.
Na koniec wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i suchym makiem, i mieszamy delikatnie łyżką do całkowitego połączenia składników
3.Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
4.1 galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1 szkance (250 ml) gorącej wody. Pozostałe galaretki również rozpuszczamy w 2,5 szkanki wody i pozostawiamy do wystygnięcia.
5.Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno w wysokim naczyniu, a pod koniec ubijania wlewamy 1 tężejącą galaretkę i dalej chwilę ubijamy do połączenia składników. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy na chwilę do lodówki.
6.Następnie odsączone z syropu brzoskiwnie kroimy w półksiężyce i układamy na cieście. Zalewamy tężejącymi galaretkami. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze