Brzoskwiniowa pychotka

4.5 (155 ocen)

  • 40 min

Pyszne i orzeżwiające ciacho dla każdego !

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:

    3 jaja

    1/2 szklanki cukru

    1/2 szklanki mąki pszennej

    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    1/2 szklanki suchego maku

    Masa:

    500 ml śmietany kremówki 30%

    1 galaretka brzoskwiniowa (opakowanie na 0,5 l płynu)

    Dodatkowo:

    puszka brzoskwiń (ok. 400ml)

    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Brzoskwiniowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pychotka 1. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dobrze ubita piana po odwróceniu naczynia do góry dnem nie może wypaść. Ubitą pianę łączymy z żółtkami.
  • 2. Aby biszkopt był pulchny i mięciutki, należy ubijać go tak długo, aż na jego powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza, a po mikserze pozostanie wyraźny ślad.
    Ja stosuję zasadę 2 minuty ubijania na 1 szt jajka. W tym przypadku ciasto ubijamy około 6 minut.
    Na koniec wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i suchym makiem, i mieszamy delikatnie łyżką do całkowitego połączenia składników
  • 3. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
  • 4. 1 galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1 szkance (250 ml) gorącej wody. Pozostałe galaretki również rozpuszczamy w 2,5 szkanki wody i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • 5. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno w wysokim naczyniu, a pod koniec ubijania wlewamy 1 tężejącą galaretkę i dalej chwilę ubijamy do połączenia składników. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 6. Następnie odsączone z syropu brzoskiwnie kroimy w półksiężyce i układamy na cieście. Zalewamy tężejącymi galaretkami. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować