Brzoskwiniowa plecionka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciasto jest bardzo lekkie i delikatne jak chmurka ,a do tego ...ach te słodkie brzoskwinie:)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto: 4jajka,10dkg cukru,10dkg trzykrotnie zmielonego maku,5dkg mąki pszennej,1płaska łyżka mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia. Do przełożenia: 700ml śmietany kremówki,puszka brzoskwiń,3 łyżki cukru pudru,3 op.fix-u do śmietany, 1 łyżka żelatyny.

Brzoskwiniowa plecionka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubić z cukrem na sztywno,delikatnie wymieszać z żółtkami i dodać obie mąki połączone z makiem i proszkiem do pieczenia. 2. Ciasto przełożyć do długiej foremki (np.keksówki) wyłożonej papierem do piecz.i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 min. 3.Ostudzić i przekroić na 4 cienkie placki.Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę (zostawić 2 połówki do dekoracji).Połowę zalewy z brzoskwiń zagotować i rozpuścić w niej żelatynę .Przestudzić i połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami.Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i 3 fixami ,rozłożyć na 3 plackach(zostawić trochę do dekoracji. 4.Na śmietanę wyłożyć brzoskwinie w tężejącej zalewie,poskładać ciasto przykrywając kolejnym plackiem.Obłożyć wierzch pozostawioną śmietanką i brzoskwiniami według własnego gustu.Można wykonać plecionkę używając szprycy i płaskiej tylki do listków.

Porady

Aby przeciąć równo ciasto na 4 części można posłużyć się krajalnicą do chleba .

Komentarze

Podobne przepisy