Brzoskwiniowa Melba + lody waniliowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Deser "Peach Melba" (Brzoskwiniowa melba) został utworzony na cześć australijskiej operowej diwy - Nelli Melba. Działo się to w roku 1892... Zapraszam do spróbowania deseru i zrobienia własnych lodów.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kremówka (na lody): 284 mililitry
    - pełne mleko (na lody): 300 mililitrów
    - drobno zmielony cukier (na lody): 115 gramów
    - jajka (na lody): 3 sztuki
    - ekstrakt waniliowy (na lody (zamiast ekstraktu można dać laskę wanilii)): 2 łyżeczki
    - brzoskwinie (na deser (można użyć brzoskwiń z puszki)): 2 sztuki
    - maliny (na deser): 170 gramów
    - cukier (na deser): 25 gramów
    - sok z cytryny (na deser): 1 łyżeczka
    - zmielone migdały (na deser): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Sosy

Brzoskwiniowa melba + lody waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. LODY WANILIOWE

    1. Wklej do rondla mleko i śmietanę. Dodaj połowę cukru i ekstrakt lub laskę waniliową (trzeba ją przepołowić na pół i nożem wybrać ziarenka. Następnie zarówno ziarenka, jak i laskę dodać do mleka).
    2. Podgrzewaj mleczną miksturę na małym ogniu. Czasami trzeba zamieszać. Kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza koło ścianek rondla należy zdjąć go z ognia. Odstaw do ostygnięcia na około 30 minut.
    3. Do miski dodaj żółtka i resztę cukru - miksuj przez około 2 minuty - żółtka powinny zmienić kolor na kremowy i być puszyste.
    4. Odmierz 125 ml mleczno-kremowego płynu i dodaj go do żółtek - cały czas miksując.
    5. Resztę mlecznej mikstury podgrzej (prawie doprowadzając do wrzenia) - następnie dodaj (równocześnie miksując) do żółtek z mlecznym płynem.
    6. Ponownie postaw rondel na bardzo małym ogniu i mieszaj płyn drewnianą łyżką przez około 10 minut. Płyn będzie powoli gęstnieć. Należy jednak pamiętać, by nie doprowadzić go do wrzenia! Kiedy tylko zobaczycie pęcherze powietrza natychmiast należy zdjąć garnek z gazu.
    7. Przekładamy krem do miski. Ją z kolei wkładamy do większej miski wypełnionej kostkami lodu i wodą (do około 3/4 wysokości miski). Krem powinien "odpoczywać" przez około 20 minut. Co jakiś czas mieszaj, aby nie uformowała się skórka na powierzchni kremu.
    8. Zimny krem przełóż do wybranej formy z wieczkiem bądź przykryj wierzch folią kuchenną. Włóż do zamrażarki (najlepiej na całą noc). Można co jakiś czas krem przemieszać, żeby porozbijały się kryształki lodu.
    9. Można też przygotować takie lody w maszynce do lodów.
  • 2. MELBA

    1. W rondelku gotujemy (na średnim ogniu) maliny z cukrem. Kiedy tekstura owoców zamieni się na wodnistą. Przelewamy płyn na sito i oddzielamy pestki od soku. Drewnianą łyżką przecieramy pestki, aby jak najwięcej miąższu się od nich oddzieliło. Gotowe puree ponownie przelewamy do rondelka. Gotujemy na małym ogniu, aż nabierze pożądanej gęstości. Dodajemy sok z cytryny do smaku. Można dać więcej cukru. Gotowe puree odstawiamy do ostygnięcia.
    2. W salaterkach układamy brzoskwinie. Na nich kładziemy lody waniliowe.
    3. Lody polewamy puree malinowym. Całość posypujemy zmielonymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować