Brzoskwiniowa fantazja.

0 (0 ocen)

Lekkie i pyszne ciasto.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa brzoskwiniowa:
    puszka brzoskwiń w syropie
    1 galaretka pomarańczowa
    Masa śmietanowa:
    śmietana kremówka 30%(330 dag)
    1 łyżka żelatyny
    Dodatkowo:
    4 kostki mlecznej czekolady

Brzoskwiniowa fantazja. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczony biszkopt. 1. Biszkopt:
    białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia,dodać żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.Delikatnie wymieszać.Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 25 cm i piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  • Warstwa brzoskwiniowa. 2. Masa brzoskwiniowa:
    brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i razem z syropem przełożyć do garnka i zagotować.Zdjąć z gazu i wsypać galaretkę,wymieszać,aby dokładnie się rozpuściła.Przestudzić i zastygającą wyłożyć na biszkopt.
  • Warstwa śmietanowa. 3. Masa śmietanowa:
    żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wodzie i przestudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno,dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.Wyłożyć na brzoskwinie.
  • Udekorowane czekoladą. 4. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać śmietanę kremówkę.Ciasto schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy