Brzoskwinie w cieście francuskim

0 (0 ocen)

Brzoskwinie dosłownie wplecione w ciasto francuskie.

Składniki:

  • Ciasto francuskie (arkusz) -1sztuka
    brzoskwinie świeże - 4 sztuki
    cukier puder do obsypania - ok 2 łyżki
    mleko do posmarowania ciasta - 1/4 szklanki

Brzoskwinie w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku rozgrzewamy piekarnik do 175*C.
  • 2. Brzoskwinie obieramy, następnie przecinamy na połówki, usuwamy pestki.

  • 3. Rozwijamy ciasto francuskie.
  • 4. Na środku ciasta, wzdłuż jego długości układamy wcześniej obrane połówki brzoskwiń przecięciem na spód.
  • 5. Boki ciasta francuskiego nacinamy tworząc paski co 1,5 cm (docinamy do brzoskwiń).
  • 6. Górę ciasta nakładamy na brzoskwinie, później przeplatamy paski raz z prawej, raz z lewej strony.
  • 7. Gdy dojdziemy do 3/4 wysokości "zamykamy" brzoskwinie spodem ciasta i dopiero wtedy kończymy przeplatać paski.
  • 8. Smarujemy ciasto francuskie mlekiem.
  • 9. Przekradamy na blachę, następnie wkładamy do piekarnika (tryb termoobieg) i pieczemy około 20 minut.
  • 10. Gotowe ciasto obsypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy