Brzoskwinie inne niż wszystkie

0 (0 ocen)

Pyszne pomysł na obiad. Paszteciki ziemniaczane w kształcie soczystych brzoskwini.

Składniki:

  • mielone mięso (wieprzowina + wołowina 1: 1) - 200 g
    Cebula
    średniej wielkości ziemniaki - 10 szt.
    świeże jajko
    100 g parmezanu
    opcjonalnie około 6 łyżek mąki
    Przyprawy do zabarwienia: żółty - kurkuma czerwony- papryka słodka i ostra
    białko jajka (do smarowania)
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Brzoskwinie inne niż wszystkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić.
  • 2. Mięso mielone i drobno posiekaną cebulę mieszamy. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na oleju roślinnym ze wszystkich stron.
  • 3. Ziemniaki obieramy ze skórki.
    Ziemniaki przeciskamy przez praskę, solimy i pieprzymy. Dodajemy starty ser. Wbijamy jajko. Masę dzielimy na dwie równe części.
    Do jednej części dodajemy kurkumę, tyle by kolor był dość intensywny. Dokładnie mieszamy.
    Do drugiej części dodajemy paprykę, dajemy tyle aż masa zabarwi się na różowo. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby do mas ziemniaczanych dodajemy mąki.
  • 4. Następnie z każdego ciasta rwiemy kawałek i obtaczamy nim pulpeciki.
    "Brzoskwinia" powinna być z jednej strony pokryta żółtym z drugiej strony różowym ciastem. "Brzoskwinie" obtaczamy w bułce tartej. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku około 10 - 15 minut.
  • 5. Brzoskwinie delikatnie wyjmujemy z piecyka. Każdą dekorujemy zielonym listkiem na talerzu.

Porady

Uwaga: Ilość mąki zależy od ziemniaków, czasem nie trzeba jej w ogóle dodawać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować