Brzoskwinie inne niż wszystkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić.
2.Mięso mielone i drobno posiekaną cebulę mieszamy. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na oleju roślinnym ze wszystkich stron.
3.Ziemniaki obieramy ze skórki.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, solimy i pieprzymy. Dodajemy starty ser. Wbijamy jajko. Masę dzielimy na dwie równe części.
Do jednej części dodajemy kurkumę, tyle by kolor był dość intensywny. Dokładnie mieszamy.
Do drugiej części dodajemy paprykę, dajemy tyle aż masa zabarwi się na różowo. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby do mas ziemniaczanych dodajemy mąki.
4.Następnie z każdego ciasta rwiemy kawałek i obtaczamy nim pulpeciki.
"Brzoskwinia" powinna być z jednej strony pokryta żółtym z drugiej strony różowym ciastem. "Brzoskwinie" obtaczamy w bułce tartej. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku około 10 - 15 minut.
5.Brzoskwinie delikatnie wyjmujemy z piecyka. Każdą dekorujemy zielonym listkiem na talerzu.
Porady
Uwaga: Ilość mąki zależy od ziemniaków, czasem nie trzeba jej w ogóle dodawać.
Komentarze