Brzoskwinie i banany zapiekane pod koglem-moglem

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Przepyszny deser, który nie wymaga wysiłku, czasu, ani wielu pieniędzy :) Owoce zapiekane pod koglem-moglem :) Któż nie pamięta ucierania żółtek z cukrem w dzieciństwie? :) Uwielbiałam ten prosty deserek, jednak obecnie obawiam się surowych jajek, dlatego ten deser jest idealny :).

  • 15 min

Składniki:

  • (na 2 małe kokilki):
    - brzoskwinia
    - banan
    - 2 żółtka
    - 1,5 łyżki cukru
    - 1 łyżeczka cukru z wanilią (najlepiej domowego)
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brzoskwinie i banany zapiekane pod koglem-moglem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinię i banana obieramy i kroimy w małe cząstki. Wkładamy do kokilek.
  • 2. Oddzielone żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę (kogel-mogel). Wylewamy na owoce.
  • 3. Pieczemy w 180 stopniach ok. 10 min. Najlepiej zjeść jeszcze ciepłe, gdy kogel-mogel jest kremowy (później się ścina). Smacznego! :)

Porady

Możemy w ten sposób zapiec dowolne owoce (truskawki, maliny, jabłka itd...)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Brzoskwinie Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować