brusznica z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

własnoręcznie zbierane,smak z dzieciństwa

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1kg borówek brusznic
    1kg jabłek
    ok.1,5kg cukru

Brusznica z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówki przebrać,opłukać.Włożyć do garnka,podlać wodą ok.0,5l i gotować15min.Po tym czasie można je trochę zgnieść łyżką lub widelcem na ściankach garnka.Jabłka obrać.Zetrzeć na tarce na grubych oczkach i włożyć do borówek.Gotować ok. 40 min.do rozgotowania jabłek.Dodać cukier i gotować jeszcze ok.20-25min.Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików o poj.330ml lub mniejszych.Ustawić w ciepłym miejscu do lepszego zawekowania.

Porady

można zrobić borówki do mięsa dodając gruszki w mniejszej ilości niż jabłka oraz mniej cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy