Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka

0 (0 ocen)

Uzależniające ciastka, intensywnie czekoladowe i migdałowe. Tradycyjne szwajcarskie :D Serdecznie polecam! Są pyszne :)

Składniki:

  • 250 g mielonych migdałów
    150 g cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    ½ łyżeczki cynamonu
    ½ łyżeczki mielonych goździków
    szczypta soli
    2 białka
    100 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki likieru Cherry Brandy/ wiśniówki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały, cukier, mąkę, cynamon, sól, kakao i goździki dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Następnie dodać ją do ubitych białek razem z likierem i delikatnie wymieszać. Wsypać suche składniki i wymieszać na jednolitą masę.
  • image-0662eya 2. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Za pomocą foremek wykrawać ciasteczka. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 5 godzin do wyschnięcia (lub całą noc) Piec w 240st.C około 4-6 minut. Po tym czasie wyjąć blaszkę z ciastkami z piekarnika, delikatnie ściągnąć ciastka z gorącej blachy i pozostawić do ostudzenia na kratce. Smacznego! (inspiracja/źródło: Domowa cookierenka Agi)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Szwajcarska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować