Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały, cukier, mąkę, cynamon, sól, kakao i goździki dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Następnie dodać ją do ubitych białek razem z likierem i delikatnie wymieszać. Wsypać suche składniki i wymieszać na jednolitą masę.
2.Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Za pomocą foremek wykrawać ciasteczka. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 5 godzin do wyschnięcia (lub całą noc) Piec w 240st.C około 4-6 minut. Po tym czasie wyjąć blaszkę z ciastkami z piekarnika, delikatnie ściągnąć ciastka z gorącej blachy i pozostawić do ostudzenia na kratce. Smacznego! (inspiracja/źródło: Domowa cookierenka Agi)
Komentarze