Brukselkowo

0 (0 ocen)

Brukselkowe klopsiki podane z brukselkowym ryżem

Składniki:

  • składniki podstawowe (zestaw a):
    500 g szynki wieprzowej
    450 g brukselki mrożonej
    1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
    2 świeże pomidory

    składnik podstawowy dodatkowy:
    200 g ryżu basmati

    składniki robocze:
    1 jajko
    3 łyżki wody
    2 łyżki bułki tartej
    2-3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz czarny świeżo zmielony
    pieprz ziołowy
    szczypta suszonych liści lubczyku
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżka + 3 łyżeczki oliwy

    do dekoracji:
    listki zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Brukselkowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zamrożoną brukselkę wrzucamy do wrzącej wody, osolonej i osłodzonej jedną łyżeczką cukru. Gotujemy 7 minut od ponownego zawrzenia, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • 2. Mięso płuczemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko, pieprz ziołowy, sól do smaku oraz 3 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy, aż mięso wchłonie wodę. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, dokładnie mieszamy. Jeśli potrzeba, jeszcze doprawiamy.
  • 3. Z masy mięsnej (zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi) formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej, rozpłaszczamy je i oklejamy mięsem główki brukselki. Uformowane klopsiki układamy w brytfannie wysmarowanej 1 łyżeczką oliwy. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, odkrywamy i pieczemy jeszcze 5 minut.
  • 4. Ryż wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 8 minut od ponownego zagotowania, odcedzamy.
  • 5. Pozostała brukselkę drobno kroimy, mieszamy z ugotowanym ryżem, przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 6. Pomidory wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę cukru, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę suszonych liści lubczyku oraz sól i pieprz ziołowy do smaku. Zagotowujemy i gotujemy 2-3 minuty mieszając.
  • 7. Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy 2 łyżeczkami oliwy, wykładamy ryż z brukselką. Na ryżu układamy upieczone klopsiki, na klopsiki wykładamy sos pomidorowy. Zapiekamy pod przykryciem 15-20 minut w temperaturze 150 stopni.
  • 8. Potrawę dekorujemy listkami zielonej pietruszki z podajemy dodatkiem cząstek świeżego pomidora.

Porady

Do wykonania potrawy można wykorzystać gotowe mięso mielone z szynki lub inne wieprzowe. Potrawę można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec. Wówczas czas zapiekania należy nieco wydłużyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Mięso Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować