Brukselkowa zapiekanka

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Wstawiam ją do pieca tuż przed przyjściem gości.

  • 15 min

Składniki:

  • 5 łyżek masła
    1,5 szklanki mąki
    3 łyżki mleka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 pieczarki
    30 dag brukselki
    10 dag boczku
    1 szklanka śmietany
    4 jajka
    sól
    pieprz
    ostra mielona papryka
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Brukselkowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z masła, mąki, szczypty soli, proszku i mleka zagniatamy ciasto. Schładzamy.
  • 2. Boczek kroimy i wytapiamy. Wsypujemy pokrojone w plastry pieczarki i chwilę smażymy. Brukselkę gotujemy 5 minut.
  • 3. Dno i boki blachy (21x30cm) wylepiamy ciastem. Układamy brukselkę, boczek i pieczarki.
  • 4. Śmietanę miksujemy z jajkami i doprawiamy. Zalewamy zapiekankę. Pieczemy 30 minut w 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować