BRUKSELKA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Propozycja dla tych , którzy nie boją się odkrywać nowych smaków. Ja się nie bałam i spróbowałam i potrawa okazała się przepyszna. Brukselka jest soczysta a prażone migdały podkreślają jej smak.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - brukselka: 1 kilogram
    - masło: 0.25 opakowania
    - cebula biała - posiekana: 0.5 sztuki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - płatki migdałowe: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Brukselka z prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BRUKSELKA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI 1. Brukselkę oczyścić z brzydkich liści. Zagotować wodę z solą . Do gotującej się wody wrzucić brukselkę i ugotować ją na pół miękko. Odcedzić i zalać bardzo zimną wodą. Ostudzić, następnie ponownie odcedzić. Pokroić brukselkę na połówki. Cebulę zeszklić na połowie masła, wrzucić brukselkę i podsmażać, aż zmięknie. Zbyt długo podsmażana lub gotowana brukselka może zrobić się gorzka, uratujemy jej smak dosypując cukru.
  • BRUKSELKA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI 2. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i wymieszać z sokiem z cytryny. Na suchej patelni uprażyć migdały, wymieszać z brukselką. Wspaniała przystawka lub przekąska. Ja podałam ją do obiadu, jako dodatek do pieczeni. Smakowało wybornie. Polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować