Propozycja dla tych , którzy nie boją się odkrywać nowych smaków. Ja się nie bałam i spróbowałam i potrawa okazała się przepyszna. Brukselka jest soczysta a prażone migdały podkreślają jej smak.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- brukselka: 1 kilogram
- masło: 0.25 opakowania
- cebula biała - posiekana: 0.5 sztuki
- sól i pieprz: 1 szczypta
- sok z cytryny: 2 łyżki
- płatki migdałowe: 100 gramów
Brukselka z prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę oczyścić z brzydkich liści. Zagotować wodę z solą . Do gotującej się wody wrzucić brukselkę i ugotować ją na pół miękko. Odcedzić i zalać bardzo zimną wodą. Ostudzić, następnie ponownie odcedzić. Pokroić brukselkę na połówki. Cebulę zeszklić na połowie masła, wrzucić brukselkę i podsmażać, aż zmięknie. Zbyt długo podsmażana lub gotowana brukselka może zrobić się gorzka, uratujemy jej smak dosypując cukru.
2.Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i wymieszać z sokiem z cytryny. Na suchej patelni uprażyć migdały, wymieszać z brukselką. Wspaniała przystawka lub przekąska. Ja podałam ją do obiadu, jako dodatek do pieczeni. Smakowało wybornie. Polecam.
Komentarze