Brukselka smażona w cieście, mój przebój sezonu !

5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Brukselka, ta delikatna i smaczna kapustka została wyhodowana 200 lat temu przez belgijskich ogrodników. Chwała im za to ,bo jest warzywem bardzo cennym dla naszego organizmu.

  • 20 min

Składniki:

  • 50 dag brukselki
    1 cebula
    1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego
    sól, pieprz ziarnisty, cukier
    Ciasto.
    4 łyżki mąki
    1 jajko
    0,5 szklanki białego wina
    1 łyżka oleju
    0,5 łyżeczki cukru, sól.
    Olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Brukselka smażona w cieście, mój przebój sezonu ! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną brukselkę i pokrojoną na ćwiartki cebulę, zalać wodą, dodać rozmaryn, cukier, sól, pieprz i gotować na małym ogniu ,pod przykryciem 15 min. Następnie brukselkę osączyć i ostudzić.

    Z mąki, żółtka, wina ,oleju i przypraw wyrobić ciasto.
    Ubić białko ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.
    Brukselkę zanurzać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Osączyć na bibule.
    Zapewniam, że tak przygotowana brukselka jest wyborna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować