brownie z orzechami arachidowymi (błyskawiczne, bez miksera)

4.5 (177 ocen)

  • 40 min

klasyczny "gniotek" w wersji mocno orzechowej

  • 40 min

Składniki:

  • 60 gram masła
    50 gram ciemnego kakao
    150 gram cukru
    szczypta soli
    60 gram mąki pszennej
    0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (dostępny na blogu "Domowy Wyrób" lub na profilu) lub parę kropel aromatu
    2 duże jaja lub 2 średnie
    120 gram orzechów arachidowych (do ciasta) + 50 gram orzechów do posypania na górę
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Brownie Desery

Brownie z orzechami arachidowymi (błyskawiczne, bez miksera) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, dodać do niego kakao, cukier, sól, mąkę, ekstrakt lub aromat waniliowy, wymieszać (powstanie sypka masa). Dodać jajka i 120 gram orzechów, wymieszać energicznie łyżką. Ciasto przełożyć na kwadratową blaszkę (23×23) wysmarowaną masłem i posypaną delikatnie mąką. Wierzch ciasta posypać orzechami (50 gram, można je bardziej rozdrobnić) i lekko docisnąć. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez około 30 minut.

Porady

Ja dodatkowo niektóre kawałki, polałam roztopioną czekoladą i posypałam całymi orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować