Brownie z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BROWNIE:
1. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
2. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
3. Cukier i mąkę mieszamy w niedużej misce. Jaja ubijamy w osobnej misce mikserem, dalej miksując stopniowo dodajemy do nich cukier wymieszany z mąką. Do masy jajecznej wlewamy masę czekoladowo-maślaną i wszystko razem zmiksujemy na jednolitą masę. Wlewamy ciasto do blachy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 18-20 minut.
POSYPKA:
1. Upieczone brownie, posypujemy równomiernie orzeszkami ziemnymi i posiekanymi batonikami.
POLEWA:
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem i masłem orzechowym, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie dodajemy prażony ryż i całość mieszamy jeszcze raz.
2. Wylewamy polewę na brownie posypane orzeszkami i batonikami i wyrównujemy wierzch polewy. Zostawiamy do stężenia na 2 godziny.
Komentarze