Brownie z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi

4.5 (192 ocen)

  • 3 godz.

Szybkie, łatwe w wykonaniu i przepyszne ciasto :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto BROWNIE:
    - 200 g gorzkiej czekolady,
    - 200 g masła,
    - 100 g mąki,
    - 150 g cukru,
    - 6 jaj.
    POSYPKA:
    - 1 szklanka orzeszków ziemnych solonych,
    - 1 i 1/2 szklanki posiekanych na małe kawałki batoników Kit-Kat o smaku peanut butter.
    POLEWA:
    - 1 i 1/2 szklanki masła orzechowego kremowego,
    - 250 g czekolady mlecznej,
    - 140 g masła,
    - 1 i 1/2 szklanki preparowanego ryżu.
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Brownie Desery

Brownie z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BROWNIE:
    1. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
    2. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
    3. Cukier i mąkę mieszamy w niedużej misce. Jaja ubijamy w osobnej misce mikserem, dalej miksując stopniowo dodajemy do nich cukier wymieszany z mąką. Do masy jajecznej wlewamy masę czekoladowo-maślaną i wszystko razem zmiksujemy na jednolitą masę. Wlewamy ciasto do blachy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 18-20 minut.
    POSYPKA:
    1. Upieczone brownie, posypujemy równomiernie orzeszkami ziemnymi i posiekanymi batonikami.
    POLEWA:
    1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem i masłem orzechowym, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie dodajemy prażony ryż i całość mieszamy jeszcze raz.
    2. Wylewamy polewę na brownie posypane orzeszkami i batonikami i wyrównujemy wierzch polewy. Zostawiamy do stężenia na 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować