Brownie z czerwonej fasoli z nasionami chia i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nasiona chia zalać wodą mineralną, tylko do momentu ich zanurzenia, wymieszać i odstawić do napęcznienia na kilka minut. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Fasolę odcedzić i dokładnie wypłukać 2-3 razy pod zimną, bieżącą wodą.
Wyłożyć na ręcznik papierowy i lekko wysuszyć.
Do miski wbić jajka, dodać pokrojonego w grube plastry banana, proszek do pieczenia, olej kokosowy, kakao, słodzidło, wysuszoną fasolę i na sam koniec przygotowane wcześniej nasiona chia.
Całość dokładnie blendować, do momentu uzyskania gładkiej masy(w tym momencie dobrze jest spróbować i ocenić czy potrzebujemy więcej słodkości). Niską i nie za dużą blaszkę przeznaczoną na brownie lekko natrzeć olejem kokosowym. Przełożyć do niej masę. Na wierzch położyć odsączone owoce. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut. Gotowe!
Porady
1. Masę warto blendować kilka minut dłużej dla lepszego napowietrzenia ciasta.
2. Gotowy wypiek dodatkowo można posypać cukrem pudrem lub udekorować czekoladą.
Komentarze