Brownie z batata z delikatną mleczną pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo jesienny przepis. Ciężkie ciasto o konsystencji brownie z batatów (słodkich, pomarańczowych ziemniaków) w pięknym, rudym kolorze w smaku przypominające toffi. Do tego bardzo delikatna, niskokaloryczna pianka z mleka z żelatyną.

  • 2 godz.

Składniki:

  • brownie:
    400 g batatów (po obraniu ok. 360 g)
    1/2 szklanki brązowego cukru
    125 g miękkiego masła
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczka sody
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3 duże jajka


    Mleczna pianka:
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1 zaokrąglona łyżka cukru pudru
    1 opakowanie żelatyny fix

    ok. 8 kostek mlecznej czekolady

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie Desery Ciasto

Brownie z batata z delikatną mleczną pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brownie:
    Bataty obrać, ugotować w lekko osłodzonej wodzie (ok. 1/2 łyżeczki cukru), odcedzić, ostudzić.
    Do miski włożyć ugotowane i ostudzone bataty, cukier, miękkie masło, cukier waniliowy, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól i całe jajka. Zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 45 minut. Ostudzić.
  • 2. Mleczna pianka:
    Żelatynę fix przygotować wg wskazówek na opakowaniu. Wlać całe mleko i dodać cukier, zmiksować. Odstawić na ok. 3-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie lekko gęstnieć, wylać na ciasto.
    Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu. wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Porady

Zamiast mleka i żelatyny fix, można dać bitą śmietanę 30% .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować