Brownie serowo-brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

Pyszne połączenie sera, czekolady i owoców. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, schłodzone, kiedy smaki się połączą.

Składniki:

  • 100g mlecznej czekolady
    100g gorzkiej czekolady
    200g masła
    2,5 szklanki cukru pudru
    cukier waniliowy
    1 niepełna szklanka mąki
    6 jajek
    500g sera twarogowego (z wiaderka)
    puszka brzoskwiń (470g)
    cukier puder do posypania
    masło i bułka tarta do formy

Brownie serowo-brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masło połącz z cukrem 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć z 1,5 szklanki cukru pudru. Żółtka z 3 jaj oddzielić od białek i połączyć z masłem.
  • cukier zmiksuj z żółtkami 2. Cały czas miksując dodać ostudzoną czekoladę i mąkę. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. 3/4 masy wlać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy (o śr.26 cm).
  • masę połącz  z pianą 3. Żółtka z pozostałych trzech jaj utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, Dodać łyżkami ser, zmiksować na masę o gładkiej konsystencji. Na koniec dodać ubitą pianę z trzech białek i delikatnie połączyć.
  • rozłóż masę czekoladową 4. Brzoskwinie osączyć, pokroić w cienkie plasterki. Masę serową wylać na czekoladową. Powciskać plasterki brzoskwiń i wyłożyć resztę ciemnego ciasta. Wyrównać.
  • gotowe :) 5. Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st i piec 60-70 minut. Aby placek nie opadł, najlepiej studzić go w piekarniku. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy