Brownie-moc czekolady

5 (140 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Brownie to pyszne,wilgotne ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej.Już bardziej czekoladowo być nie może...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - czekolada (najwyższej jakości 76 %): 200 gramów
    - masło: 200 gramów
    - cukier (brązowy, ewentualnie biały): 350 gramów
    - jajka (duże lub 6 średnich): 5 sztuk
    - mąka pszenna (tortowa,przesiana): 100 gramów
    POLEWA CZEKOLADOWA::
    - czekolada mleczna: 200 gramów
    - mleko (3,2 %): 4 łyżki
    DO POSYPANIA::
    - płatki czekoladowe: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brownie-moc czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej,dodać masło,odstawić w chłodne miejsce na 10 minut.
  • 2. Jajka ubić z cukrem,wsypać przesianą mąkę,zmiksować.Dodać ostudzoną mieszaninę masła i czekolady,zmiksować.
  • 3. Ciasto wlać do okragłej formy o średnicy 28 cm (najlepiej silikonowej lub innej,może być także tradycyjna prostokątna forma do ciast,wówczas wyłożyć ją papierem do pieczenia).Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.
  • 4. Przygotować polewę:do rondla wlać mleko,wrzucić mleczną czekoladę,roztopić.Polewą polać ostudzone brownie.Posypać płatkami czekoladowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Czekolada mleczna Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować