Lubię czekoladę, a to ciasto to czekoladowe delicja. Ponadto, jak gdzieś wyczytałem,trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Zatem nie obawiajcie się, że coś nie wyszło.
Składniki:
● 2 tabliczki gorzkiej czekolady
● 6 jajek
● 30 dag cukru
● 20 dag masła
● 10 dag mąki pszennej
1.Czekolady z rozdrobnionym masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
2.Jajka ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy cukier i mąkę. Do masy jajecznej wolnym strumieniem wlewamy przestudzoną masę czekoladową.
3.Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (np. okrągłej o średnicy 26 cm). Pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C.
Komentarze