Brownie z orzeszkami ziemnymi

4.49 (197 ocen)

  • 60 min

Mocno czekoladowy torcik z kremem fistaszkowym, w smaku przypominającym batoniki snikresy :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto brownie:

    200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
    135 g masła
    3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
    3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
    80 g mąki pszennej
    1 op cukru waniliowego

    Krem fistaszkowy:

    250 g serka mascarpone
    200 g masła orzechowego

    Dodatkowo:

    100 g solonych orzeszków ziemnych
    1 puszka kajmaku
    100 ml śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Orzeszki Ciasto

Brownie z orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto brownie : W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone tabliczki czekolady, na niewielkim ogniu rozpuszczamy w maśle co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

    W osobnym naczyniu roztrzepujemy całe jajka z brązowym cukrem i cukrem waniliowym, wlewamy czekoladę i miksujemy bardzo krótko. Dodać przesiana mąkę i wymieszać do połączenia.

    Formę o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Przelać masą do formy i wyrównać szpatułką. Piec w temp 180 C przez ok 25 min. Ciasto po upieczeniu jest lekko wilgotne, ale gdy sprawdzimy je patyczkiem nie powinno być surowego ciasta.

    Krem:
    Serek mascarpone miksujemy z masłem orzechowym do uzyskania gładkiej puszystej masy. Można dosłodzić masę cukrem pudrem gdy ktoś lubi słodsze kremy (ja trochę dodałam).

    Puszkę z masą kajmakową wstawiamy do garnuszka z zagotowana wodą aby masa zrobiła się nieco rzadsza. Zostawiamy 1/4 masy do posmarowania blatu.
    3/4 masy wyjąć z puszki i podgrzać w rondelku ze śmietanką do uzyskania płynnego sosu do polania wierzchu.

    Na suchej patelni, na średnim ogniu podprażamy orzeszki do zrumienienia.

    Wykonanie:

    Ciasto po przestygnięciu przekrawamy na pół. Spodni blat smarujemy masą kajmakową, wykładamy połowę przygotowanego kremu, przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą kremu, posypujemy podprażonymi orzeszkami ziemnymi i całość polewamy przygotowanym sosem karmelowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Orzeszki ziemne Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować