Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym

4.46 (198 ocen)

  • 40 min

Mój ulubiony sposób na brokuły. Idealne na dodatek albo smaczną przekąskę.

  • 40 min

Składniki:

  • *1 brokuł,
    *2 szklanki mleka,
    *2 łyżki mąki,
    *2 łyżki masła,
    *mozzarella lub tarty ser żółty (wg uznania),
    *płatki migdałowe,
    *sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.46 (198 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły podzielić na mniejsze części (różyczki) i gotować 10 minut w osolonej wodzie (lub na parze). Odcedzić.
  • 2. W rondelku rozpuścić masło, a następnie dodać mąkę i gotować mieszając do lekkiego zarumienienia mąki. Następnie dodajemy powoli mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Wówczas doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3. Migdały uprażyć na rozgrzanej patelni. Brokuły przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zalać sosem beszamelowym. Całość posypać mozzarellą/serem żółtym i włożyć na około 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  • 4. Przed podaniem posypać migdałami.

Porady

Sos beszamelowy należy dobrze posolić, alby brokuły nie wyszły mdłe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować