Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuły podzielić na mniejsze części (różyczki) i gotować 10 minut w osolonej wodzie (lub na parze). Odcedzić.
2.W rondelku rozpuścić masło, a następnie dodać mąkę i gotować mieszając do lekkiego zarumienienia mąki. Następnie dodajemy powoli mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Wówczas doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3.Migdały uprażyć na rozgrzanej patelni. Brokuły przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zalać sosem beszamelowym. Całość posypać mozzarellą/serem żółtym i włożyć na około 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
4.Przed podaniem posypać migdałami.
Porady
Sos beszamelowy należy dobrze posolić, alby brokuły nie wyszły mdłe.
Komentarze