Jestem studentką. Gotuję raczej okazjonalnie, ale za to z prawdziwą pasją. Lubię przyrządzać proste i nietypowe potrawy. Brokuły to danie wprost z greckich tawern.
Składniki:
● brokuł
● kostka sera feta
● 10 dag płatków migdałów
● mały jogurt naturalny
● szczypta czosnku granulowanego
● przyprawy: bazylia, curry, tymianek
Brokuły z prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła myjemy i gotujemy
w osolonej wodzie. Studzimy.
2.Na patelni bez tłuszczu prażymy
migdały, aż nabiorą jasnobrązowego
koloru. Fetę
kruszymy w palcach lub kroimy
w małą kostkę.
3.Brokuła dzielimy na różyczki,
wkładamy do salaterki i dodajemy
fetę. Do jogurtu wsypujemy
czosnek oraz pozostałe
przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Powstały sos wylewamy
na brokuły i fetę, mieszamy.
Na koniec sałatkę posypujemy
płatkami migdałów.
Komentarze