Brokuły w cieście piwnym

4.5 (180 ocen)

  • Średni

Pyszna przekąska na ciepło- świeże brokuły zanurzone w delikatnym cieście

  • Średni

Składniki:

  • - brokuły świeże: 500 gramów
    - mąka: 150 gramów
    - piwo: 200 mililitrów
    - sól ziołowa: 1 łyżeczka
    - kolorowy pieprz: 0.5 łyżeczki
    - chili w proszku: 1 szczypta
    - słodka papryka w proszku: 0.5 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - olej do głębokiego smażenia: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Brokuły w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły należy dokładnie umyć, podzielić na różyczki i przez 4 minuty gotować na parze.
    Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem, papryką i sodą oczyszczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być ciut gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać więcej mąki lub piwa.
  • brokuły w cieście 2. W garnku podgrzewamy olej i jak jest już bardzo gorący, to zamaczamy w cieście po kilka różyczek i wrzucamy na garnka z olejem, tak, żeby całe się zanurzyły. Uważamy, żeby nie wrzucać zbyt wiele na raz, żeby temperatura oleju nie spadła za bardzo. W innym wypadku, ciasto będzie chłonąć dużo tłuszczu. Jak tylko ciasto się zarumieni, wyjmujemy brokuły z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować