Brokuły i kurczak w cieście francuskim

4.5 (158 ocen)

  • 40 min

Pyszne i ciekawe danie dla wielbicieli kurczaka i zielonych różyczek.

  • 40 min

Składniki:

  • - filet z kurczaka (ugotowany)
    - pęczek natki pietruszki
    - duży brokuł ok. 400g
    - 200g śmietany 18%
    - jajko
    - opakowanie ciasta francuskiego
    - ząbek czosnku
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Brokuły i kurczak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowany filet z kurczaka drobno pokroić, natkę posiekać i przełożyć do miski.
    Dodać śmietanę, posiekany czosnek, przyprawić i wymieszać.
    Podzielić brokuł na małe różyczki.
    Rozłożyć ciasto francuskie na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Układać masę kurczakowo-śmietanową na cieście, zostawiając ok. 2cm ciasta od brzegu.
    W równych odstępach poukładać na masie kawałki brokułu.
    Zrolować płat ciasta w rulon, posmarować po wierzchu resztą jajka, podzielić na kawałki.
    Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, ok. 25-35min, aż bułeczki zrobią się złote. Smacznego

Porady

Jeżeli ktoś nie przepada za soleniem, można użyć suszonych ziół: majeranku, oregano, bazylii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Ciasto francuskie Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować