Brokuły i kurczak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowany filet z kurczaka drobno pokroić, natkę posiekać i przełożyć do miski.
Dodać śmietanę, posiekany czosnek, przyprawić i wymieszać.
Podzielić brokuł na małe różyczki.
Rozłożyć ciasto francuskie na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Układać masę kurczakowo-śmietanową na cieście, zostawiając ok. 2cm ciasta od brzegu.
W równych odstępach poukładać na masie kawałki brokułu.
Zrolować płat ciasta w rulon, posmarować po wierzchu resztą jajka, podzielić na kawałki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, ok. 25-35min, aż bułeczki zrobią się złote. Smacznego
Porady
Jeżeli ktoś nie przepada za soleniem, można użyć suszonych ziół: majeranku, oregano, bazylii.
Komentarze