Brokułowy misz-masz

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szczególnie latem uwielbiam brokuła w kuchni - szybko się go gotuje, jest bardzo zdrowy, a w połączeniu z makaronem tworzy sycące danie. Brokułowy misz-masz to idealna propozycja na szybki obiad albo lekką kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • paczka makaronu farfalle
    brokuł
    sos sałatkowy grecki
    3 łyżki musztardy
    4 łyżki oleju
    papryka
    cebula
    pęczek szczypiorku
    1/2 szkl słonecznika
    2 pomidory

Brokułowy misz-masz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła myjemy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Makaron gotujemy w wodzie po brokule ok, 8 min, dosalamy jeszcze dwie łyżecziki soli, wlewamy łyżkę oleju. Przelewamy zimną wodą, odstawiamy.
  • 3. Brokuła i inne warzywa kroimy w kostkę, łączymy z ugotowanym makaronem.
  • 4. Przygotowujemy sos: 3 łyżki oleju, 5 łyżek wody i proszek mieszamy, wlewamy do makaronu. Dokładnie mieszamy.
  • 5. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem, można dodać do smaku łyżkę majonezu. Słonecznik prażymy do zbrązowienia, posypujemy.

Porady

Sałatka smakuje też wyśmienicie z jogurtem naturalnym, którym polewamy każdą porcję.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy