Brokułowy krem z mimolette

0 (0 ocen)

  • 40 min

Gęsta pożywna kremowa zupa z brokułów

  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu z kurczaka
    200 gr sera mimolette
    3 duże ziemniaki
    1 torebka mrożonych brokułów lub 1 świeży
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    sól pieprz do smaku
    1/2 łyżeczki kucharku
    2 łyżki słodkiej śmietanki

Brokułowy krem z mimolette - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę obieramy ,kroimy w kostkę czosnek obieramy rozgniatamy widelcem,bulion doprowadzamy do wrzenia (ja robiłam na pozostałości z rosołu),ziemniaki wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelnię razem z cebulą i czosnkiem przesmażamy 7-8 minut ,po czym wrzucamy do bulionu wsypujemy kucharek i gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie,następnie wkładamy mrożone brokuły i gotujemy jeszcze 7 -10 minut. Jeżeli mamy świeżego brokuła wkładamy i gotujemy razem z ziemniakami .Ser ścieramy na tarce dodajemy do zupy,parę różyczek brokuła wyjmujemy do dekoracji a resztę miksujemy blenderem na krem.
  • 2. Nakładamy zupę na talerz polewamy troszkę słodkiej śmietanki dekorujemy brokułem. zupa jest pyszna i pożywna.
    Gorąco polecam!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy