Brokułowy flan

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kremowy, delikatny, pyszny na gorąco i na zimno.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - brokuł: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - śmietanka 12%: 0.5 szklanki
    - jaja: 3 sztuki
    - sól, pieprz: 2 szczypty

Brokułowy flan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki i łodygę.
    W lekko osolonej wodzie gotujemy obraną ze skórki łodygę brokuła i cebulę podzieloną na ćwiartki.
    Po 5 minutach dorzucamy różyczki.
    Po 2 minutach odcedzamy, wrzucamy brokuła do blendera, miksujemy ze śmietanką i jajami, doprawiamy solą i pieprzem.

    Masę rozlewamy do foremek żaroodpornych.
    Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, foremki wstawiamy do większej formy wypełnionej gorącą wodą /powinny być zanurzone do połowy wysokości/.
    Pieczemy 20 minut.
    Podajemy gorące lub przestudzone.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy