Brokułowo-czosnkowy ryż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włącz piekarnik i ustaw na 200 stopni C. Ugotuj ryż według wskazań na opakowaniu z dodatkiem pół łyżeczki soli. Umyj brokuła i rozdziel różyczki. Włóż je do garnka i zalej wrzątkiem, tak, żeby przykrył brokuła.
2.Umyj, oczyść kurczaka i pokrój go w średniej wielkości kawałki. Przełóż do osobnego naczynia, dodaj pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i posiekane ząbki czosnku.
3.Ugotowany ryż wyłóż do brytfanki lub naczynia żaroodpornego na sam spód. Wysyp ok. pół opakowania czosnku instant równomiernie na ryż. Kolejną warstwą jest kurczak, a kolejną odsączone brokuły. Całość zalej śmietaną. Piecz pod przykryciem 30 minut. Smacznego:)
Komentarze