brokułowo-czosnkowy ryż

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis mojej szanownej koleżanki... oczywiście nie byłabym sobą gdybym go "lekko" nie zmodyfikowała. Smacznego:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mieszanka ryżu dzikiego i paraboiled: 200 gramów
    - podwójny filet z piersi kurczaka: 1 sztuka
    - brokuł: 1 sztuka
    - czosnek instant: 1 sztuka
    - śmietana kremówka: 500 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 szczypta
    - czosnek: 4 ząbki

Brokułowo-czosnkowy ryż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włącz piekarnik i ustaw na 200 stopni C. Ugotuj ryż według wskazań na opakowaniu z dodatkiem pół łyżeczki soli. Umyj brokuła i rozdziel różyczki. Włóż je do garnka i zalej wrzątkiem, tak, żeby przykrył brokuła.
  • 2. Umyj, oczyść kurczaka i pokrój go w średniej wielkości kawałki. Przełóż do osobnego naczynia, dodaj pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i posiekane ząbki czosnku.
  • 3. Ugotowany ryż wyłóż do brytfanki lub naczynia żaroodpornego na sam spód. Wysyp ok. pół opakowania czosnku instant równomiernie na ryż. Kolejną warstwą jest kurczak, a kolejną odsączone brokuły. Całość zalej śmietaną. Piecz pod przykryciem 30 minut. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy