Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem

0 (0 ocen)

Do wykonania tych kluseczek użyłam „wczorajszego”, zbyt miękko ugotowanego brokuła. Kluseczki smakowały wybornie :)

Składniki:

  • 16 dag miękko ugotowanych brokułów – najlepiej bez łodyżek
    60 dag ugotowanych ziemniaków
    1 jajko
    około 1,5 szklanki mąki pszennej + na podsypanie
    sól
    2 łyżki oleju
    DO PODANIA:
    masło sklarowane
    grana padano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Przystawki

Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła i jeszcze ciepłe, ugotowane i odparowane ziemniaki przecisnęłam przez praskę. Dodałam jajko, około 1,5 szklanki mąki i wyrobiłam gładkie, dość miękkie ciasto.
  • 2. Na podsypanej mąką stolnicy utoczyłam z ciasta wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam je w poprzek na równej wielkości kluseczki.
  • 3. Kopytka kładłam na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu gotowałam dosłownie minutę, wyjęłam łyżką cedzakową na sito.
  • 4. Podałam polane stopionym sklarowanym masłem i posypane wiórkami parmezanu.

Porady

Kopytka świetnie smakują również polane zrumienioną na maśle bułką tartą, a także jako dodatek do mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Parmezan Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować