Do wykonania tych kluseczek użyłam „wczorajszego”, zbyt miękko ugotowanego brokuła. Kluseczki smakowały wybornie :)
Składniki:
16 dag miękko ugotowanych brokułów – najlepiej bez łodyżek
60 dag ugotowanych ziemniaków
1 jajko
około 1,5 szklanki mąki pszennej + na podsypanie
sól
2 łyżki oleju
DO PODANIA:
masło sklarowane
grana padano
Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła i jeszcze ciepłe, ugotowane i odparowane ziemniaki przecisnęłam przez praskę. Dodałam jajko, około 1,5 szklanki mąki i wyrobiłam gładkie, dość miękkie ciasto.
2.Na podsypanej mąką stolnicy utoczyłam z ciasta wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam je w poprzek na równej wielkości kluseczki.
3.Kopytka kładłam na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu gotowałam dosłownie minutę, wyjęłam łyżką cedzakową na sito.
4.Podałam polane stopionym sklarowanym masłem i posypane wiórkami parmezanu.
Porady
Kopytka świetnie smakują również polane zrumienioną na maśle bułką tartą, a także jako dodatek do mięsa.
Komentarze