Brokułowa zupka z kremem i ziołami.

0 (0 ocen)

Aromatyczna zupa brokułowa. To pomysł na szybki obiad.

Składniki:

  • 1,5 l wywaru lub wody,
    1 kg brokułów,
    2-4 żółtka,
    pół szklanki śmietany,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka cukru,
    sól, biały i czarny pieprz,
    można dodać 2-4 ziemniaki do zagęszczenia,
    szczypta gałki muszkatołowej
    zioła do przybrania.

Brokułowa zupka z kremem i ziołami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wrzącego wywaru wkładamy rozdrobnione brokuły i sypiemy łyżeczkę cukru. Gotujemy 5-10 minut. Odcedzamy. Brokuły przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy z mąką ziemniaczaną Jeśli zagęszczamy dodatkowo ziemniakami, to podgotowane w wywarze ziemniaki również miksujemy. Wszystkie składniki łączymy, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i „zaciągamy" żółtkami wymieszanymi ze śmietaną.
  • 2. Przybieramy ziołami i podajemy z grzankami czosnkowymi lub serowymi. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, możemy dodać kostki rosołowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy