Brokułowa zupa

0 (0 ocen)

Brokuły nazywane są źródłem młodości . Warto je więc jeść - choćby w takiej oto zupie.

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych brokułów

    1 marchewka

    1 por

    1 seler

    1 pietruszka

    kilka ziemniaków

    3 łyżki śmietany

    2 litry bulionu

    2 ząbki czosnku

    2 żółtka

    zielenina do posypania - ja skorzystałam z rzodkiewkowych listków-serduszek

Brokułowa zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania bulionu. Wystarczy taki instatn, jednak, wiadomo, im lepszy bulion wykorzystacie, tym zupka będzie lepsza... Następnie myjemy warzywa. Obieramy i kroimy je. Marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę, pora w talarki, zaś brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy warzywa razem z bulionem, aż będą miękkie.Wówczas dodajemy do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek, a także sól i pieprz do smaku. Śmietanę i żółtka mieszamy razem ze sobą .Hartujemy je gorącą zupą. Wlewamy śmietanę z żółtkami do zupy i gotujemy wszystko jeszcze około 10 minut-góra kwadrans. Posypujemy natką pietruszki lub inna zieleniną (u mnie to listki rzodkiewki) Jemy na gorąco

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy