Brokułowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto. Różyczki brokuła ugotuj na parze, przelej zimną wodą, zmiksuj na gładką masę.
2.Żółtka roztrzep trzepaczką, dodaj brokuła, ser gouda, serek wiejski i przyprawy.
3.Ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Powoli dodawaj do masy serowo-broułowej i delikatnie wymieszaj.
4.Rozłóż masę na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz 20-25 minut w 190 stopniach, aż ciasto urośnie i zrumieni się.
5.Przygotuj nadzienie. Masło roztop w garnku, dodaj mąkę, zagotuj, cały czas mieszając. Dodaj jogurt i mieszaj, aż się połączą. Dopraw do smaku.
6.W misce połącz sery gouda, wiejski i feta. Wymieszaj dokładnie z pokrojonymi pomidorami. Dodaj sos z garnuszka i wymieszaj dokładnie.
7.Wyjmij ciasto z pieca, połóż na pergaminie rozłożonym na wilgotnej ściereczce. Odklej papier od ciasta. Po chwili zawiń roladę razem z papierem i ściereczką do węższego brzegu.
8.Po kilku minutach rozwiń roladę, rozsmaruj farsz, zostawiając 2-3 cm krawędź i zawiń roladę. Przenieś na blaszkę z papierem do pieczenia i posyp wierzch serem żółtym.
9.Zapiekaj roladę około 5 minut, aż ser się zrumieni.
Komentarze