Brokułowa rolada

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczne połączenie brokułów, jajek, pomidorów i sera feta w zupełnie nowej odsłonie. Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - brokuł, mały: 1 sztuka
    - jajka: 4 sztuki
    - ser gouda starty: 0.5 szklanki
    - serek wiejski: 0.25 szklanki
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - gorczyca sproszkowana: 0.5 łyżeczki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - ser gouda starty do posypania: 0.25 szklanki
    NADZIENIE:
    - masło: 0.25 szklanki
    - mąka: 0.25 szklanki
    - jogurt naturalny grecki: 0.75 szklanki
    - ser gouda starty: 0.25 szklanki
    - serek wiejski: 0.25 szklanki
    - ser feta: 0.25 szklanki
    - pomidory suszone: 10 sztuk
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Brokułowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto. Różyczki brokuła ugotuj na parze, przelej zimną wodą, zmiksuj na gładką masę.






  • 2. Żółtka roztrzep trzepaczką, dodaj brokuła, ser gouda, serek wiejski i przyprawy.
  • 3. Ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Powoli dodawaj do masy serowo-broułowej i delikatnie wymieszaj.
  • 4. Rozłóż masę na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz 20-25 minut w 190 stopniach, aż ciasto urośnie i zrumieni się.
  • 5. Przygotuj nadzienie. Masło roztop w garnku, dodaj mąkę, zagotuj, cały czas mieszając. Dodaj jogurt i mieszaj, aż się połączą. Dopraw do smaku.
  • 6. W misce połącz sery gouda, wiejski i feta. Wymieszaj dokładnie z pokrojonymi pomidorami. Dodaj sos z garnuszka i wymieszaj dokładnie.
  • 7. Wyjmij ciasto z pieca, połóż na pergaminie rozłożonym na wilgotnej ściereczce. Odklej papier od ciasta. Po chwili zawiń roladę razem z papierem i ściereczką do węższego brzegu.
  • 8. Po kilku minutach rozwiń roladę, rozsmaruj farsz, zostawiając 2-3 cm krawędź i zawiń roladę. Przenieś na blaszkę z papierem do pieczenia i posyp wierzch serem żółtym.
  • 9. Zapiekaj roladę około 5 minut, aż ser się zrumieni.
  • 10. Podawaj na gorąco lub na zimno. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować