Taki brokuł możemy podać jako dodatek do obiadu bądź na ciepłą kolację. Jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania a przy tym niezwykle smaczny - mój synek uwielbia takiego brokuła :)
30 min
Składniki:
Składniki na około 3-4 porcje:
500 g brokuła
20 g orzechów włoskich
40 g sera żółtego
SOS:
50 g masła
40 g mąki pszennej
½ litra mleka
odrobina mielonej gałki muszkatałowej
sól
pieprz
Brokuł z orzechami włoskimi pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy kilka minut (około 3-4) w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny mleka, wyjmujemy na sito.
2.SOS: Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niego mąkę i cały czas mieszając trzepaczką chwilę smażymy, ale uważamy by jej nie przypalić.
3.Następnie zdejmujemy ją na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszając trzepaczką (na wolnym ogniu) zagotowujemy je i od tej chwili gotujemy około 3-5 minut (pamiętamy cały czas o mieszaniu trzepaczką).
4.Gotowy sos delikatnie przyprawiamy.
5.Naczynie do zapiekania (lub żaroodporne) smarujemy tłuszczem, rozkładamy różyczki brokuła, posypujemy połamanymi na mniejsze kawałki orzechami włoskimi i polewamy sosem beszamelowym.
6.Na wierzch ścieramy ser żółty.
7.Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut (z termoobiegiem) a następnie jeszcze 5 minut bez termoobiegu.
Komentarze