Brokuł z orzechami włoskimi pod beszamelem

2 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Taki brokuł możemy podać jako dodatek do obiadu bądź na ciepłą kolację. Jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania a przy tym niezwykle smaczny - mój synek uwielbia takiego brokuła :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 3-4 porcje:
    500 g brokuła
    20 g orzechów włoskich
    40 g sera żółtego

    SOS:
    50 g masła
    40 g mąki pszennej
    ½ litra mleka
    odrobina mielonej gałki muszkatałowej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Brokuł z orzechami włoskimi pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy kilka minut (około 3-4) w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny mleka, wyjmujemy na sito.
  • 2. SOS: Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niego mąkę i cały czas mieszając trzepaczką chwilę smażymy, ale uważamy by jej nie przypalić.
  • 3. Następnie zdejmujemy ją na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszając trzepaczką (na wolnym ogniu) zagotowujemy je i od tej chwili gotujemy około 3-5 minut (pamiętamy cały czas o mieszaniu trzepaczką).
  • 4. Gotowy sos delikatnie przyprawiamy.
  • 5. Naczynie do zapiekania (lub żaroodporne) smarujemy tłuszczem, rozkładamy różyczki brokuła, posypujemy połamanymi na mniejsze kawałki orzechami włoskimi i polewamy sosem beszamelowym.
  • 6. Na wierzch ścieramy ser żółty.
  • 7. Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut (z termoobiegiem) a następnie jeszcze 5 minut bez termoobiegu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować