Brokuł i cukinia opiekane w cieście naleśnikowym

4.5 (196 ocen)

  • 40 min

Smaczne, szybkie jarskie danie. Sos czosnkowy z ziołami- dopełnia całości.

  • 40 min

Składniki:

  • 300 g młodej cukinii ze skórką
    400 g młodego, obranego brokuła
    sol, pieprz czarny do smaku

    Sos czosnkowy:
    300 g jogurtu naturalnego
    2 czubate łyżki śmietany
    2 czubate łyżki majonezu delikatnego
    2 ząbki czosnku
    sól, biały pieprz, cukier- do smaku
    koper posiekany- 2 łyżki
    kolendra świeża- 2 łyżki

    Ciasto naleśnikowe:
    1 szklanka przesianej mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    sól, pieprz czarny, ostra papryka- do smaku

    Do smażenia:
    200 ml oleju rzepakowego
    200 g smalcu
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Brokuł i cukinia opiekane w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinia i brokuł 1. Brokuła myjemy, oczyszczamy z grubej łodygi, liści.
    Cukinię myjemy dokładnie, osuszamy.
  • ugotowane różyczki brokuła 2. Brokuła w całości wkładamy do osolonego wrzątku. Krótką chwilkę zagotowujemy. Odcedzamy, studzimy. Dzielimy na różyczki.
  • przyprawiona cukinia 3. Cukinię kroimy razem ze skórką na plastry, ok 1 cm. Solimy, oprószamy czarnym pieprzem. Odstawiamy na ok. 20 min.
  • ciasto naleśnikowe do warzyw 4. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: żółtka mieszamy razem z mlekiem. Z białek ubijamy pianę.
    Do żółtek wsypujemy mąkę i miksujemy na gładkie ciasto. wtedy delikatnie łączymy z ubitą pianą. Doprawiamy dobrze do smaku.
  • smażenie brokuła 5. W rondlu rozgrzewamy olej ze smalcem.
    Wrzucamy partiami umoczonego w cieście brokuła- różyczki.
  • osączanie usmażonego brokula 6. Przewracamy brokuła na drugą stronę. Smażymy na rumiano.
    Wyjmujemy z tłuszczu, osączamy na ręczniku papierowym.
  • moczenie cukinii w cieście naleśnikowym 7. Tak samo postępujemy z cukinią.
    Moczymy ją w cieście naleśnikowym, tj jej talarki.
  • smażenie cukinii 8. Smażymy na rumiano z obu stron.
  • osączanie cukinii 9. Osączamy cukinię.
  • sos czosnkowy z kolendrą 10. Przygotowanie sosu: miksujemy razem: jogurt, śmietanę, majonez. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Doprawiamy do smaku.
  • świeża kolendra i posiekany koperek 11. Na końcu do sosu wsypujemy posiekane zioła. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki.
  • smażone warzywa z sosem czosnkowym 12. Na talerz nakładamy porcje usmażonego brokuła i cukinii.
    Dekorujemy.
    Osobno podajemy w sosjerce sos czosnkowy.
  • usmażone warzywa 13. Smacznego ;)

Porady

Do gotowania brokuła dodajemy masło, polepsza jego smak. W ten sposób możemy opiekać inne warzywa, np kalafiora, bakłażana, kabaczka. Do ciasta naleśnikowego można wsypać szczyptę proszku do pieczenia. Pomimo, że warzymy smażymy w głębokim tłuszczu, nie nasiąkają nim, ani nie są tłuste. Danie jest syte. Smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować