broccoli dal curry...

0 (0 ocen)

szybkie i smaczne curry

Składniki:

  • 100 g czerwonej soczewicy

    1 średnia cebula drobno posiekana

    pół łyżeczki chilli w proszku

    pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

    łyżeczka mielonego kuminu

    pół łyżeczki mielonej kolendry

    łyżeczka kurkumy

    sok z połowy małej cytryny

    pół małego brokuła podzielonego na różyczki (ja miałam mrożony)

    około szklanki wywaru warzywnego (ja zastąpiłam wodą)

    sól do smaku

    ghee

Broccoli dal curry... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na odrobinie ghee smażymy posiekaną cebulę do miękkości. Dodajemy chilli, pieprz, kumin, kolendrę i kurkumę. Smażymy minutę stale mieszając (uważając by nie przypalić przypraw).
  • 2. Dodajemy soczewicę sok z cytryny i bulion (u mnie woda- dodaję ją bez odmierzania, musi po prostu przykryć ziarna. W razie potrzeby w trakcie gotowania dodaję odrobinę więcej wody).
  • 3. W tym czasie gotujemy na parze brokuły około 7 minut. Przelewamy je zimną wodą. Brokuły dokładamy do soczewicy, mieszamy dokładnie i gotujemy 5 minut. Podajemy z ryżem.
  • 4. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy