Brioszki z czekoladą

4.48 (149 ocen)

  • 2 godz.

Brioszki to francuskie bułeczki drożdżowe, zrobione przeze mnie jako mufinki. Małe czekoladowe co nie co dla każdego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250g mąki, łyżka cukru, 3,5g suchych drożdży, 2 łyżki masła, 2 jajka, 50g rozpuszczonego masła, szczypta soli, tabliczka czekolady
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Brioszki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, drożdże, sól; natomiast w drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, masło i jajka.
  • Z podanych składników wyrabiamy ciasto. 2. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto ma być elastyczne i kleiste.
  • Ciasto pozostawić przykryte do podwojenia objętości 3. Następnie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, pod przykryciem w temp. pokojowej.
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków. Uformować placuszki, nałożyć po 2 kostki czekolady i dobrze zlepić brzegi.
  • 5. Włożyć do formy i pozostawić na 30 min. do ponownego wyrośnięcia.
  • Brioszki piec ok.15 min. w temp. 200st 6. Piekarnik nagrzać do temp. 200st. Piec ok. 15min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować