to miodowe placki, lekko korzenne, przełożone masą budyniową i jabłkami z galaretką. Bardzo smaczne, na pewno będzie świetne na świąteczne i rodzinne spotkania.
2 godz.
Składniki:
na ciasto:
500 g mąki
2 jajka
4 łyżki miodu
100 g masła
2 łyżeczki sody
300 g cukru pudru
4-5 łyżek kwaśnej śmietany (jeżeli ciasto jest miękkie i elastyczne to śmietana nie jest konieczna, ja dodałam 1 łyżkę)
1 łyżeczka przyprawy korzennej
na krem:
2 szklanki mleka
100 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag masła
na masę jabłkową:
1 kg jabłek
1 galaretka
dodatkowo:
rum
puszka masy kajmakowej waniliowej
1.Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować i upiec na papierze w 200*C przez około 20 minut. Ciasto po rozwałkowaniu jest bardzo cienkie, ale w pieczeniu sporo urośnie.
2.Ze składników podanych na krem ugotować budyń, przestudzić, utrzeć z masłem.
3.Jabłka zetrzeć na tarce. Poddusić, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokłądnie wymieszać.
4.Jeden blat ciasta umieścić w blaszce. Wyłożyć masę jabłkową (ciepłą). Położyć drugi placek, nasączyć go rumem, wyłożyć masę budyniową. przykryć trzecim plackiem, posmarować go kajmakiem.
Komentarze