brazylianka

4.49 (144 ocen)

  • 2 godz.

to miodowe placki, lekko korzenne, przełożone masą budyniową i jabłkami z galaretką. Bardzo smaczne, na pewno będzie świetne na świąteczne i rodzinne spotkania.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto:
    500 g mąki
    2 jajka
    4 łyżki miodu
    100 g masła
    2 łyżeczki sody
    300 g cukru pudru
    4-5 łyżek kwaśnej śmietany (jeżeli ciasto jest miękkie i elastyczne to śmietana nie jest konieczna, ja dodałam 1 łyżkę)
    1 łyżeczka przyprawy korzennej
    na krem:
    2 szklanki mleka
    100 g cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    20 dag masła
    na masę jabłkową:
    1 kg jabłek
    1 galaretka
    dodatkowo:
    rum
    puszka masy kajmakowej waniliowej
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Brazylianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować i upiec na papierze w 200*C przez około 20 minut. Ciasto po rozwałkowaniu jest bardzo cienkie, ale w pieczeniu sporo urośnie.
  • 2. Ze składników podanych na krem ugotować budyń, przestudzić, utrzeć z masłem.
  • 3. Jabłka zetrzeć na tarce. Poddusić, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokłądnie wymieszać.
  • 4. Jeden blat ciasta umieścić w blaszce. Wyłożyć masę jabłkową (ciepłą). Położyć drugi placek, nasączyć go rumem, wyłożyć masę budyniową. przykryć trzecim plackiem, posmarować go kajmakiem.

Porady

najlepiej smakuje po dwóch dniach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować